Eerste weekend: Kopenhagen

Vrijdagochtend, iets voor half 10 zat ik dan in de eerste trein. De boemel van Enschede naar Münster. Alwaar ik over moest stappen richting Hamburg, tot zover ging het voorspoedig. Toen kwam ik aan op Hamburg, waar bleek dat de trein naar Kopenhagen dertig minuten vertraging had, dertig werden er veertig, veertig werden er vijftig en uiteindelijk een uur later dan gepland vertrokken we dan toch eindelijk.

De trein van Hamburg naar Kopenhagen moet een stuk water oversteken, dat kan op verschillende manier, maar ze hebben de meest geniale gekozen; namelijk de trein gewoon een boot oprijden. Superslim en bizar gaaf eigenlijk. Drie kwartier later kwam ik aan in het Koninkrijk Denemarken. En na nog een half uur stil gestaan te hebben vanwege een uitgebreide paspoortcontrole, waarbij de controleur het interessanter vond uit welk land ik kwam dan of ik het wel echt was kwam ik met een goed uur vertraging aan in Kopenhagen.

Natgeregend en eindelijk iets gegeten liep ik door de stad en besloot ik naar een kroeg te gaan. Wat uiteindelijk een goed idee bleek te zijn. Leuke mensen en nog een ander leuk feestje volgde. De ochtend erop was wat lastig opstaan. Uiteindelijk na flink wat water en een goede kop koffie toch naar buiten gewandeld.

Kopenhagen is mooi, grote, klassieke gebouwen en bovenal koninklijk. Bijna alles wat in de stad staat heeft iets te maken met het koninklijk huis van Denemarken. In de ochtend liep ik in mijn eentje de stad door, en min of meer bij toeval betekende dat ik al heel veel ‘toeristische’ attracties gezien had voordat ik ’s middags mee zou lopen met een free walking tour. Nyhavn (wat een grote toeristenval is eigenlijk), Christiansborg, Rosenborg, Amalienborg en natuurlijk Tivoli.

Waar ik ’s ochtends en aan het begin van de middag dus voornamelijk foto’s heb gemaakt (toerist!) hoorde ik ’s middags pas de uitleg van wat het allemaal was, hoe vaak er dingen in de fik vliegen in Kopenhagen (spoiler alert: vaak), wie Absalon is, waarom ze de prins-gemaal een beetje haten (Frans, hij is Frans), dat ze juist weer enorm van de koningin houden (ze heeft Lord of the Rings vertaald en is een kettingroker) en dat er op een bank biljet van Denemarken geen Vikingsschild maar een riemgesp staat. Jens, de Belgische import-Deen bedankt! Na de Tour ben ik doorgelopen naar de Foodmarket, hipster+++, en naar Christiana, waar je geen wiet hoeft te kopen om high te worden.

Hoewel het begin van Christiana totaal niets meer met hippies te maken heeft, is het, zodra je verder loopt echt nog een gave enclave met jammende vaders, dronken opa’s en bovenal een hele chillen vibe. Loop dus altijd even door. Ik liep niet alleen, ik liep gezellig met een meisje uit Wales, nadat we afscheid hadden genomen (zij vertrok de volgende dag naar Amsterdam) wandelde ik terug naar het Hostel. Alwaar ik met wat jongens heb zitten kaarten en uiteindelijk weer zijn wezen stappen. Eerst in een queer kroeg waar een 90’s party was, maar waar voornamelijk alleen lesbiennes waren en toen weer terug naar de kroeg waar we de vorige avond ook eindigden.

Vanochtend namen mijn Italiaanse kamergenoten afscheid (om half negen, terwijl ik brak was als een garnaal) en bleef ik nog tot 11 liggen. Op zoek naar ontbijt, een rondje lopen, zulke zere voeten hebben dat je niet meer verder kan en uiteindelijk dus maar een beetje in het hostel gechilld. Terwijl ik dit zit te typen ben ik ondertussen met een half oog de EK finale aan het kijken, juichend voor Frankrijk want ik zit met Fransen (naja er valt tot nog toe niet veel te juichen), met een biertje naast me. Oftewel het eerste weekend is klaar, op naar bed en morgen de trein in richting Berlijn.

Ps. Ik heb meer foto’s, maar duurde heel lang om op mijn iPad te krijgen, dus ik gok dat ik die morgen online gooi.

Pps. Klik op de foto’s dan worden zo groter.

Funfacts:

1 keer mijn shampoo vergeten mee te nemen uit de douche (maar hij stond er nog)
3 keer gecontroleerd tijdens mijn reis
Op zaterdag 42205 stappen gelopen volgens mij telefoon, wat neerkomt op 28,65 km (en nog steeds vind mijn telefoon dat ik actiever moet zijn)
2 keer hamburgers gegeten
6 koppen koffie gedronken
Oneindig bier gedronken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.